Unieke plek ​
Bluebirds is een totaalbeleving in een prachtig monument op de Wijnstraat. Je komt hier om ontspannen te eten en te drinken, te winkelen, kinderen te laten spelen, te vergaderen, feest te vieren, te trouwen, te ontmoeten, en rond te dwalen in het monument over twee etages en zoveel meer. In de zomer geniet je op ons terras in de stiltetuin naast onze kweektuin die verborgen is achter ons grote pand. Dit mooie totaalconcept runnen we met een prachtig team aan mensen vanuit onze werkervaringsplaats en dagbesteding. Maak kennis met ons mooie team hier.
 
 
Werkervaringsplaats en Missie
Bluebirds biedt een warm nest aan een groot team van vrijwilligers en studenten die werkervaring opdoen of een dagbesteding hebben op diverse vlakken; van restaurant tot winkel, van kweektuin tot atelier en alles daar tussenin. 
Er is ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling en in teamverband versterken we elkaar. Binnen Bluebirds is er genoeg ruimte voor het leggen van sociale contacten en het ontwikkelen en behouden van vaardigheden. Mensen vanuit de VG en GGZ zijn welkom - denk bijvoorbeeld aan mensen die chronisch ziek zijn of een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, denk aan mensen die in een sociaal isolement zijn gekomen of mensen met een burn-out. Denk aan eenzame mensen of mensen die willen bijtanken in een fijne omgeving. We zijn een erkend leerwerkbedrijf en dagbestedingsplek en we werken samen met onder andere met 's Heeren Loo, Gemiva, Stichting MEE en scholen zoals HMC Rotterdam, Wellant College, Grafisch Lyceum en DaVinci College. Lees hier over onze bijzondere samenwerking met 's Heeren Loo.


Duurzaam en circulair
We willen zo duurzaam mogelijk ondernemen en daarom werken we samen met veel lokale ondernemers. Ook hergebruiken we zoveel mogelijk en daar maken we unieke creaties van in ons atelier van. We willen lief zijn voor de wereld waar we in leven, de mensen en de natuur om ons heen.​ 
 

 

Lees hier het leuke interview over Bluebirds met

De Paradijsvogelschrijft

 

Over de start van Bluebirds
Na een lange muzikale carrière startte Claire in 2014 Bluebirds in the Backyard. Lifestyle markets, fotografie, styling en een webshop met de liefde voor vintage en muziek in de hoofdrol. In januari 2016 werd een enorme winkel en lunchroom geopend in Dordrecht op de Voorstraat. Na 3,5 jaar vloog Bluebirds verder uit naar het prachtige monumentale pand op de Wijnstraat in Dordrecht.


Over de eigenaresse
Claire woont met zoon Matthew en dochter Willow in het centrum van Dordrecht. Het huisje waar zij wonen is gebouwd in 1892 en is helemaal in de Bluebirds stijl ingericht. Het interieur is wereldwijd gepubliceerd in interieur magazines en was de start voor Bluebirds jaren geleden. Het ontstaan van de winkel, horeca, atelier, zalen en tuin is in jaren met liefde opgebouwd met een prachtig team aan medewerkers en vrijwilligers onder haar vleugels, ze is een stylist in hart en nieren en zoekt altijd naar unieke items voor de winkel, en nog belangrijker: de juiste mensen op de juiste plek in het totale concept van Bluebirds.


Over het monument "Huis Roodenburch"
We zijn dankbaar dat we ons concept mogen neerzetten in zo'n prachtig monumentaal pand als dit. Regelmatig komen er veel vragen over de historie van Huis Roodenburch, we vertellen je graag hierover: Het pand is gebouwd in 1594 en heeft de bouwstijl Rococo & Art Deco. Het pand heeft verschillende functies gekend (waaronder wijnhandel, Bank van Lening, Raad van Arbeid  en drukkerij) voordat het zijn huidige vorm kreeg in 1766. Het oorspronkelijke Rodenburch was erg donker, daarom werd het  oudere casco verbouwd tot een patriciërshuis. Het huis is gesplitst in een voor- en een achterhuis, met daartussen een binnenplaats. De bakstenen voorgevel werd nieuw opgetrokken in rococo, Lodewijk XV-stijl, bovenop het zestiende-eeuwse basement van grote blokken Naamse steen. In het basement werd de voordeur  geplaatst met daarvoor een stoep met smeedijzeren hekken waarin het jaartal 1766 was opgenomen. Het pand heeft daarna verschillende eigenaren gekend, waaronder dominee Paul Bosveld en Tweede Kamerlid en burgemeester van Dordrecht G.A. de Raadt. In de negentiende eeuw ondervond het meerdere interieur-verbouwingen. Uiteindelijk verloor het pand in 1899 zijn woonfunctie en werd het een kantoor. In 2007 werd het sterk verwaarloosde pand door de Gemeente Dordrecht overgedragen aan  Vereniging Hendrick de Keyser waarna een grote  restauratie werd uitgevoerd. Het huis heeft een enorme afmeting; 12 meter breed en maar liefst 37 meter diep. Dit komt doordat het in  de zestiende eeuw is samengevoegd met het rechter buurpand ‘t Schaek’. Lees hier meer over het monument Huis Roodenburch... 


Over onze naam
Veel mensen zijn benieuwd naar de naam Bluebirds in the Backyard. Jaren geleden was Claire in California en New York City. In California hoorde zij een album van Ray LaMontagne waarbij 'in the backyard' werd gezongen, ze besloot later iets te willen doen met deze drie woorden omdat het staat voor 'buiten zijn, vrij zijn en warme zomerdagen'.  In New York City zag ze tussen de grijze muren en hoge gebouwen ineens bluebirds vliegen. Ze was aangenaam verrast dat deze felgekleurde blauwe vogels zoveel kleur en een gevoel van blijdschap brachten in de grijze neighbourhood. Bluebirds staat tevens bekend als de 'bird of happiness' en je vind ze veel terug in authentieke gedichten of liedjes zoals 'over the rainbow' en 'three little birds'. Bluebirds in the Backyard staat voor vrijheid, harmonie en blijdschap waarbij iedereen welkom is. Bluebirds wilt daarbij uniek zijn in haar concept, styling, collectie en beleving.

 

Over de tekening van de twee vogels

De tekening van de twee duiven die we gebruiken voor ons menu en website is afkomstig van John James Audubon. Hij werd geboren in 1785. Zijn prachtige botanische tekeningen inspireren ons en geven exact het gevoel van Bluebirds in the Backyard weer. 

 

Fotografie deze website

De foto's op de website zijn van verschillende fotografen. De foto's kunnen niet zonder toestemming van ons worden gebruikt voor andere doelen.